Hva er dysleksi egentlig ?

Dysleksi er er en form for skrive og lesevanseker som er en svikt i det fonologiske systemet (klarer ikke å avkode ordet automatisk dvs. at når man hører et ord vet man ikke hvordan man skriver det).Men det er ikke det samme som å aldri kunne bli flink! Det finnes teknikker så man kan bli bedre, og verktøy som kan gjøre det enklere.

 

For noen er det å få en dysleksi-diagnose en stor lettelse. Det er en forklaring på de tingene man har funnet vanskelig. Noen føler at de endelig kan akseptere sine vansker uten å måtte føle seg dum og utilstrekkelig hele tiden.

For andre igjen kan det være vanskelig å takle en dysleksi-diagnose. Man føler seg kanskje annerledes og teit. Noen vil kanskje tenke at det betyr at de ALDRI vil lære seg å lese og skrive skikkelig.

En ting er ihvertfall sikkert: Med en god utredning for lese- og skrivevansker / dysleksi vet man mye mer om hvordan man lærer, og hvilke forutetninger man har. Når man får vite at man har dysleksi er det lurt å undersøke hvilke muligheter som finnes, og hvilken hjelp man kan få.

Dyslektikere kan også ha andre vansker enn lese- og skriveproblemer. Mange har flere vansker samtidig, og disse vil kunne forsterke hverandre. Det er vanskelig å konsentrere seg lenge om gangen om noe som er vanskelig. Derfor vil mange som har lesevansker ha problemer med å konsentrere seg om lesing. ADD/ADHD kan gi problemer med lesing selv uten språkvansker. De som har både ADHD og dysleksi strever ekstra tungt. 
Noen dyslektikere har problemer med å lære matematikk, mens andre er gode i matematikk. Det er derfor ingen klar sammenheng mellom lesevansker og mattevansker. I skolen kan lesevansker alene gjøre matematikk vanskelig.

Personer med dysleksi kan også ha språkvansker, og noen lider også av synsproblemer i tillegg til dysleksi. 

 

HAR DU DYSLEKSI ?!?!??!  

 

 

FRIDALK<3

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

+ legg meg til som venn
Hei! Her kan du skrive litt om deg, din blogg og dine interesser. Du kan også skrive epostadressen din her :-) Håper du liker designet!Kontakt

din epost adresse


Kategorier
Arkiv

Gratisdesign laget av Tonjemt


hits